Paul Backbier

Zanger | Pianist | Saxofonist | Entertainer

Paul Backbier is een geboren entertainer die al 30 jaar op de bühne staat.
Voor zijn enorme repertoire gebruikt hij zijn stem, bespeelt hij toetsen, saxofoon of gitaar. Maar het ‘instrument’ dat telkens de meeste aandacht krijgt van hem is het publiek. “Ik heb het pas naar mijn zin als mijn publiek dat ook heeft.”

Het repertoire van Paul Backbier is veelzijdig. Het beslaat een periode die begint in de jaren ’50 tot aan het heden. Van oude jazz tot rock & roll, disco, jump, house of gewoon lekkere feest- of dansmuziek.

Paul Backbier kan een zaal laten knallen. Maar hij kan zich ook, wanneer gewenst, ingetogen op de achtergrond houden. Met ruimte in de zaal voor een goed gesprek. “Want als mensen lol hebben, heb ik het ook.”

De entertainer is een muzikale kameleon. Die zich ook heel bewust bloot geeft en z’n vakmanschap etaleert met een akoestische noot. “Als reactie op al het hedendaagse elektronische geweld”, lacht hij.

“U vraagt en ik speel,” luidt het credo van Paul Backbier. Waarmee de ras-entertainer onderstreept hoe belangrijk hij het aandeel van het publiek in ieder optreden vindt.

Paul Backbier: ‘alles in een vent voor een geslaagd evenement.’

 Demo Paul Backbier


Recensie van een verslaggever

Een dijk van een feest. Echt waar. Niet in de laatste plaats door de bijdrage van muziekdier Paul Backbier. Wat een entertainer die man. Want een zangvolume en een stembereik. Ik deed gisteravond even m’n ogen dicht en dacht dat Bono naast me stond te zingen. Fabelhaft, zouden de Duitsers zeggen. Een veelzijdig talent die Backbier. Niet alleen qua stem, ook zijn vaardigheden met muziekinstrumenten zijn opzienbarend. Als toetsenist kan hij zo overstappen naar een topband. En op gitaar is dat al niet anders. Backbier gaf zich gisteravond ook akoestisch bloot. Het pure vakmanschap en zijn enorme muzikaliteit straalden van hem af. klinkt nog na in m’n oren. Maar heel opmerkelijk voor een muzikant die toetsen en gitaar beheerst is dat hij ook met de saxofoon uit de weg kan. Daar moet heel wat studie-arbeid aan vooraf zijn gegaan. Paul Backbier beheerst dus drie instrumenten, zet die moeiteloos onder zijn zang en gebruikt ze bij de vertolking van de 300 nummers die zijn repertoire naar eigen zeggen telt. Chapeau! Wat een vakmanschap. Bovendien voelde hij gisteravond de zaal meer dan perfect aan. Hij liet het publiek de ruimte op momenten dat het daar om vroeg en bracht het feest met het einde in zicht geraffineerd naar een climax. Extra leuk was dat de entertainer daar zelf zichtbaar ook veel plezier aan beleefde.